maanantai 18. maaliskuuta 2013

Asunnon hankinnasta osa 1.

Me käytiin eilen ensimmäistä kertaa ikinä asuntonäytössä. Emme kumpikaan ole aikaisemmin käyneet edes vuokra-asuntonäytöissä, sillä tähän asti omat asuntomme ovat olleet opiskelijavuokra-asuntoja. Nyt kun sitä asuntoa sitten pitäisi ihan toden teolla alkaa etsimään niin päätettiin mennä johonkin näyttöön ihan vain näytössä käymisen vuoksi. Olihan se tavallaan tosi jännää, valittiin kohteeksi asunto, jota olimme jo aikaisemmin katsoneet netissä istuvan kriteeristöömme kohtuullisesti. Budjetin ylärajoilla, mutta kivalla sijainnilla ja pohja jo valmiiksi hyvä. Se downside on sitten tuleva putkiremontti 1,5-2 vuoden sisällä eli ei siis heti, vaan hetken joutuisi kärsimään  mallia "tein sen itse" kylpyhuoneesta ja "komerossa" olevasta wc-pöntöstä. Hyvä puoli olisi se, että koko muun kämpän voisi remontoida jo nyt, jolloin kämpästä saisi muuten aivan mahtavan. Taloyhtiökin vaikuttaa hyvältä, remontteja on tehty säännöllisesti ja yhtiö on vakavarainen.

Ensimmäisen näytön lopputulos? Asunto, josta voisi hyvinkin tehdä tarjouksen hiukan tingityllä hinnalla, sillä putkiremontti kulut ja asunnon muu kunto eivät ihan vastaa pyydettyä hintaa. Meillä ei tosin ole vielä lainatarjousta, joten kyseinen kämppä, vaikka sen halvemmalla saisikin, menee todennäköisesti ohi suun. Nyt pitäisikin pistää vauhtia lainalupausten hankintaan, jotta se tarjous voidaan tehdä kun sopiva asunto kohdalle osuu :)

p.s. mies löysi muuten hyvän sivuston, jossa laina-asioita ja asunnon ostoon liittyviä kiemuroita selitetään melko hyvin auki: http://www.asuntolaina.org/

Kuva: cdn.freshome.com

Kuva: lezoemusings.files.wordpress.com

4 kommenttia:

 1. Tsemppiä asuntoruljanssiin! Mä tulen suvusta, jossa nämä kämppäasiat on aina hoidettu tunteella ja vauhdikkaasti - asenteella "kyllä ne raha-asiat sitten jotenkin järjestyy" :D Eka yhteinen koti Miehen kanssa ostettiin ilman että raukka edes näki sitä, mitäs sattui olemaan työmatkalla just silloin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan kyllä aikamoisia suunnittelijoita, ei sinänsä jahkailijoita, mutta halutaan aina miettiä ja laskea asiat tarkkaan läpi :)

   Poista
 2. Hyvä valinta käydä "testinäytössä"! Asunnon tai talon ostaminen on aina niin eri asia kuin vuokraaminen, joten mekin otimme mukaamme ennen lainatarjouksen tekemistä vanhempamme, joilla on paljon enemmän kokemusta asuntoasioista. Kannattaa myös kysyä kokeneemmilta vinkkejä mitä näytöissä kannattaa katsoa ja kysyä. Meille esimerkiksi vinkattiin, että uusitut hyvät ikkunat ovat iso plussa. Vanhat kun falskaavat joskus ihan hirveästi ja ikkunaremonttihan siitä sitten jossain vaiheessa tulee. Näyttöihin siis täytyy mennä tietäen mitä katsoo ja tutkii. Valmistautuminen on siis todella olennaista, jotta unelmakodin tulee ostaneeksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meillä on kanssa onneksi ihan hyvät tukiverkot ystävissä ja perheissä, jotta voi kysyä, kun kysyttävää tulee. Ollaan kyllä sinänsä onneksi valmistauduttu hyvin, mutta onhan tämä by far isoin sijoitus mitä vastaan tulee :)

   Poista