maanantai 26. elokuuta 2013

Insinöörit Ikeassa eli IKEA hack: Vaatehuoneen sisukset

Asunnossamme on melko vähän kaappitilaa muualla kuin keittiössä, joten pieni vaatehuone onkin ihan pelastus. Vaatehuone on aikaisemmin ollut keittokomero, mikä selittääkin sen jossain määrin omituiset piirteet (mm. ikkunan, kylmäkaapin, hormin ja kaasuliitännät). Voittekin varmaan arvata, ettei tällaisessa tilassa tietenkään ole yhtään suoraa kulmaa eikä vanhassa talossa seinien suoruuteen oikein voi luottaa. Lähtökohtaisesti tilassa oli asunnon ostaessamme vain kaksi hyvin korkealle sijoitettua tankoa ja yksi köykäisesti kasattu hylly. Lähtökohta olikin siis repiä kaikki vanha seinistä irti ja aloittaa tyhjästä. Vaatehuonekäytön lisäksi huoneen pitää toimia myös siivouskomerona, sillä muualla ei ole tilaa esim. silityslaudalle ja imurille.

Ajatusta ja erilaisia konfiguraatiomahdollisuuksia palloteltiin pitkään, kunnes todettiin että valmisratkaisuista ei ole meille avuksi. Lähdettiin liikkeelle siis Ikean Stolmen järjestelmästä tai tarkemmin sanoen sen pylväistä, koska Stolmenin hyllyt eivät olleet tarpeisiimme oikean pituisia, päätettiin ne hakea Bauhausista. Tila on syvyyssuunnassa kapea, joten halusin, että roikkuvat vaatteet olisivat pitkittäin seinän suuntaisesti (normaalit tangot siis poikittain tai jotain sinnepäin...). Tämä onnistuu muutaman eri sarjan vaatepuilla. Meidän tarkoitukseemme valikoitui Ikean Pax-vaatekaappisarjan sisus Komplement ulosvedettävä vaatetanko.

Hyllylevyjen tarvittavan pituuden selvittämiseksi, jouduimme tekemään hiukan enemmän työtä, koska halusimme käyttää jokaisen irtoavan sentin. Rhino auki ja Ikeaan siis. Mallinsimme huoneen mitat karkeasti ja sijoittelimme Stolmenin tolpat kiinnikevaralla malliin ja tadaa, meillä oli mitat Bauhausia varten. Okei ei ihan "tadaa", mutta mitat pitivät hyvin kutinsa.

Tolppien asennus kivikattoon ei ollut vartin homma, sillä poraaminen ja tolppien asennon tarkistelu vei sievoisen palan aikaa. Tolppien asennuksen jälkeen hyllyt saatiin paikoilleen melko sujuvasti. Kiinnitin melamiinilevyjen "raakaan" pintaan viimeistelynauhan (homma on tosi simppeli, silitysraudalla vaan liimalla kiinnittyvä nauha kiinni ja viimeistely askarteluveitsellä).  Huoneen pitkällä sivulla on kolme 35cm syvää hyllyä, joista kahdessa on kiinni yhteensä neljä vaatetankoa ja alin on kenkälaatikoille, jotta niidenkin alta pääsee imuroimaan. Lyhyt sivu on täynnä 28,5 senttisiä hyllyjä, joihin mahtuu juuri sopivasti kaksi vaatepinoa vierekkäin.

Jos siivoustarvikkeita ei tarvitsisi säilöä tässä tilassa, saisi huoneesta toki paljon enemmän irti, mutta nyt se on paras mahdollinen, vaikka itse sanonkin ;) (p.s. en ottanut kuvaa siitä siivoustarvike kasasta, sillä vaikka ne siinä ihan siististi onkin, niin.. no silti). 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti