maanantai 3. maaliskuuta 2014

Herkkujen herkku eli ankanrasvassa paistettu blini

Meidän perheessä on minun kannaltani aina eli tällä hetkellä 28 vuotta laskeuduttu paastoon suurissa blinijuhlissa. Emme tosin vietä paastoa, mutta voihan siihen silti laskeutua ;) Blinireseptimme on ollut sama jo aikalailla yhtä kauan kuin kekkereitä on pidetty. Se on jostain lehdestä peräisin, mutta kopionkopionkopiosta on jo ylämääräinen haalistunut pois. Olennainen eli resepti on kuitenkin jäljellä. Me olemme tehneet blinit ohraversioina, vaikka monet tattaria paremmaksi väittävätkin. Minulle ne aidot ja oikeat ovat silti ohraiset, joita tulikin viikonloppuna nautittua ihan silleen runsaasti.

Kuvasta on jäänyt ohjeen viimeinen pala pois. Juuri ennen paistamista taikinaan sekoitetaan vaahdotetut valkuaiset varovaisesti taikinaan ja sitten eikun menoksi eli paistaminen alkakoon. Jos ei omista varsinaista blinipannua, sopivan kokoinen valurautapannu käy erinomaisesti (joidenkin mielestä jopa paremmin kuin hiiliteräksiset blinipannut). Itse pidän paksuhkoista blineistä, mutta kokeilemalla löytää oman versionsa. Blinit voi paistaa kaikki valmiiksi syömistä varten, mutta koska ne ovat parhaimmillaan juuri paistettuina niin varsinkin isommalla porukalla voi blinejä paistella sitä mukaan kuin syö. Meillä kaikki paistavat omat blininsä ja alkuvaiheessa pannuja on tulilla kolmekin kerrallaan. Kun pannu vapautuu huudetaan "pannu vapaa" ja seuraava nälkäinen juoksee paikalle paistohommiin. Ihan hyvää toimintaa ähkysyömisen sekaan :)

Kirkastettu voi soveltuu paistamiseen hyvin, pelkkä voikin käy, mutta jos tahdot herkkublinejä niin paista ne ankanrasvassa, sitä parempaa ei nimittäin olekaan. Ankanrasvaa löytää säilykkeenä mm. Hakaniemen hallista (se herkkupuoti siellä yhdessä siivessä, en kuollaksenikaan muista nimeä).

Niin ja mitä sinne blinien päälle laitetaan? Tässä on varmaan yhtä monta koulukuntaa, kuin on syöjää. Oma suosikkini on simppeli: valkosipulimaustettua smetanaa, sipulisilppua ja mätiä (muikku ja siika ovat suosikkejani, mutta ei made ja kirjolohi kuitenkaan paljoa niille häviä). Alkupalaksi voi ottaa vaikkapa suolakurkkuviipaleita, hunajaa ja smetanaa. Mädin ja smetanan lisäksi blinin päälle voi tyrkkäistä vaikkapa savukalaa, sienisalaattia tai vaikka graavilohta. Siis ihan sitä mistä itse tykkää, oikeita tapoja on monta :)2 kommenttia:

  1. Ai niin, teidän bliniklassikko! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää alkaa kyllä olla jo tosiaan klassikko :) Mutta tuo ankanrasva on jotain niin sairaan hyvää, että on tehnyt näistä vieläkin klassikompia!

      Poista