tiistai 22. huhtikuuta 2014

Ankkkaa ja situuna-taleggio-risottoa

Pääsiäisenä syödään, usein kyllästymiseen asti, lammasta ja vaikka lampaasta kovasti pidänkin, sunnuntain ruokalistalla oli ankka ja tarkemmin sanottuna ankanrinta. Sellaisia kun oli halvennuksessa Herkussa muutama päivä sitten. Olin ajatellut tehdä sen seuraksi sitruunarisottoa, mutta muokkasin hiukan suunnitelmia, kun huomasin melkein unohtuneen palan taleggio-juustoa jääkaapissa. Lopputulos oli siis sitruuna-taleggio-risotta ja paitettua ankanrintaa. Ei ollut huono, ei lainkaan huono.

Ankanrinta:

Laita uuni  lämpenemään 180 asteeseen. Poista ankanrinnasta ylimääräiset kalvot ja tee nahkaan ristikkoviillot (niin että nahka on noin kahden sentin ruudukolla). Ankanrinta paistetaan laittamalla liha nahkapuoli alaspäin kylmälle pannulle, lämpötia säädetään tämä jälkeen keskilämmölle. Rasva alkaa vähitellen sulaa ja sitä kannattaakin muutamaan otteeseen poistaa pannulta. Kun nahka saavuttaa kullanruskean värin ja suurin osa rasvasta on sulanut (tähän menee 5-10 minuuttia), paista lihapuolta noin minuutin ajan. Nosta liha pannulta, suolaa lihapuoli ja kääri rinta folioon ja paista uunissa noin 8-10 minuttia (aika riipuu ankanrinnan paksuudesta, itselläni rinta oli noin 400 grammaa eli aika iso). Anna lihan levätä ainakin 5 minuuttia ennen leikkaamista. Jos risotto on vielä vaiheessa voi ankanrinnan antaa hetken odottaa foliossa ennen uuniin laittoa. 

Risotto:

En edes aio yrittää antaa tässä määrineen mitään maailmankaikkeuden parasta risotto-ohjetta ja koska en ole koskaan tehnyt risottoa noudattaen mitään määriä ja en siten niitä pysty nytkään tuottamaan. Näillä ohjeilla ei siis valitettavasti aloitteleva risoton tekijä hommaan pysty. Sitä varten suosittelen tutustumaan esim. Jamie Oliverin keittokirjoihin. 

Silputtua shalottisipulia
Vermuttia/valkoviiniä
Sitruunamehua
Risottoriisiä (esim. Arborio)
Kasvislientä, pidä kuumana kattilassa
Raastettua sitruunankuorta (mieluiten luomu, uskokaa tai älkää, tällä on merkitystä)
Taleggiojuustoa
Voita
Suolaa + pippuria

Kuullota sipuli talteenotetussa ankanrasvassa ja rouhi päälle suolaa. Lisää riisi ja kuullota hetki. Lisää loraus vermuttia ja sitruunamehu (kahden hengen annokseen käytin vajaan yhden sitruunan). Kun neste on kiehunut pois, ala lisätä kasvilientä vähän kerrallaan ja sekoita säännöllisesti, jotta riisin tärkkelys alkaa irrota ja risotosta tulee kermaista. Maista risottoa aina nestelisäyksien välissä ja tarkista suola. Kun riisi on melkein valmista, lisää sitruunankuori (itse laitoin kahden hengen risottoon kahden pienen sitruunan kuoret) ja kuutioitu taleggiojuusto. Sekoita kunnes juusto on sulanut, lisää vielä siivu voita. Maista suola ja pippuri.

Opin muuten jotain Master Chefin seuraamisesta; se on gourmeeta, jos liha on riisin päällä eikä sen vieressä. Behold my dish! ;)


3 kommenttia: