tiistai 18. helmikuuta 2014

Arkiruokaa

Minä teen ruokaa viikollakin melko pitkän kaavan mukaan. On rentouttavaa istahtaa keittiön pöydän ääreen, jutella miehen kanssa ja pilkkoa sipulia. Kuulostaa ehkä jonkun mielestä oudolta, mutta mielestäni pilkkomisessa on jotain hyvin rauhoittavaa. Tänään tein kuitenkin arkiruokien arkiruokaa eli makaronilaatikkoa. With a twist. 

Tänään pilkoinkin siis sipulin sijaan myskikurpitsan paloiksi. Hannan blogissa oli perjantaina mielenkiintoinen kurpitsaohje, jota viikonloppuna kavereiden kanssa kokeiltiinkin tuorepastan kanssa ja siitä innostuneena kuljeskelin pitkin pinterestin ihmeellistä maailmaa kurpitsaohjeiden perässä ja löysinkin hauskan "mac&cheese" ohjeen. Alkuperäinen ohje kuulosti makuuni liiankin yksinkertaiselta, joten tuunasin sitä sitten vähän. Kurpitsan tueksi lisäsin paistettua pancettaa ja tuoretta salviaa. Eikä muuten tullut huono.

Tässä on nyt vähän italialaisittain ainekset ilman määriä, sillä suosittelen joko noudattamaan alkuperäisen lootaohjeen määriä tai sitten laittamaan nesteitä oman fiiliksen mukaan suhteessa kurpitsan määrään.

Myskikurpitsaa kuutioituna (= Butternut squash)
Valkosipulia hienonnettuna
Kasvislientä (fondin avulla saa oikein hyvää, jos ei ole itsekeiteltyjä)
Maitoa
Turkkilaista jugurttia n. 2 rkl
Pancettaa (itse ostin valmiiksi kuutioitua)
Tuoretta salviaa silputtuna
(muita tuoreita yrttejä esim. persiljaa tai mitä nyt sattuu olemaan)
Pastaa (ihan normi makaroni käy, mutta itse käytin tuollaista hiukan kiinteämpää)
Mustapippuria
Suolaa
Valkoviinietikkaa (1-2 tl)
Raastettua Gruyre-juustoa n. 1 dl
Raastettua Pecorino Romanoa n. 1 dl
Korppujauhoja

Aloita kuutioimalla kurpitsa ja laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Laita kurpitsakuutiot kattilaan ja kaada päälle maito ja kasvisliemi sekä osa valkosipulista (noin puolet ja puolet kumpaakin nestettä, kunnes kurpitsat ovat melkein nesteen peitossa). Keitä hiljakseen noin 25 minuuttia tai kunnes kurpitsapalat ovat pehmenneet. Kypsennä pasta kurpitsan kypsyessä ja paista pancetta osan salvian ja lopun valkosipulin kanssa.

Kaada kurpitsaseos blenderiin. Lisää jugurtti ja mausta suolalla ja pippurilla ja tilkalla valkoviinietikkaa. Aja sileäksi blenderissä ja toki myös sauvasekoitin toimii. Tarkista maut.

Voitele uunivuoka kevyesti oliiviöljyllä tai muulla kasvisöljyllä. Sekoita keskenään loput yrtit, pasta, kurpitsaseos ja juustot ja kaada uunivuokaan. Ripottele päälle korppujauhoja paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna tasaantua hetki uunista nostamisen jälkeen ennen syömistä.


p.s. On ihan älyttömän vaikea kuvata näin talvi-iltaisin kotona ruokia kikkailematta sen enempää. Kikkailu kun ei oikein toimi, jos haluaisi syödä heti ;)


 Kaikki kuvat ovat omianin jollei muuta mainita, ethän kopioi ilman lupaa!

1 kommentti: