sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Kirjoja ja kakkua

Ystäväni keksivät perustaa lukupiirin jokin aika sitten. Suhtauduin siihen ehkä ensin hiukan varauksella. Siis miksi minä haluaisin lukea jotain mikä ei ehkä juuri sillä hetkellä kiinnosta? No just siksi. Tämän tajusin mentyäni kesällä mukaan ensimmäisen kerran. Silloin luettavana oli J.M. Coetzeen Disgrace (suomennettuna kirjan nimi on Häpeäpaalu). Kirja oli sellainen, että hyvin todennäköisesti en olisi siihen itse tarttunut, mutta kas olikin aika virkistävää lukea kirjaa, jonka tarina oli hyvin erilainen, mutta aiheen raskaudesta huolimatta hyvin kevyesti kirjoitettu. En nyt avaa kirjaa tässä sen enempää, jos vaikka joku sen haluaa lukea. Huomasin kuitenkin, että keskustelu kaikkien lukemasta kirjasta on hyvinkin hedelmällistä, sillä toiset ovat luoneet tarinasta usein aivan erilaisen kuvan kuin itse.

Seuraava kirja meni aivan omalle mukavuusalueelle. Luen paljon fantasiakirjoja ja viime kerran kirja Robin Hobbin Ship of Magic on klassista fantasiaa parhaimmillaan. Se on kuitenkin selvästi trilogia, joten vain tämän ensimmäisen osan lukeminen on ehkä hämmentävää ainakin fantasia genreen ensimmäistä kertaa tutustuville. Nyt luvussa pitäisi olla Laila Hirvisaaren Minä, Katariina, mutta en ole saanut vielä aikaiseksi hakea sitä kirjastosta. Lukupiiri on hauska harrastus, kunhan päästi ennakkoluuloistaan irti, välillä onkin hyvä lukea myös sellaisia kirjoja joihin ei ehkä muuten tarttuisi.



Otsikossa puhutaan myös kakusta ja hyvä kakku muuten onkin! Syksyn, ehkä tämän vuoden ehkä viime, en muista enää, Glorian ruoka&viini lehdessä esiteltiin banaanipähkinäkakku. On muuten hyvää ja aivan idioottihelppo valmistaa. Tässä ohje kiinnostuneille.

Kakku:

200g huoneenlämpöistä voita
2 dl (fariini)sokeri 
3 huoneenlämpöistä kananmunaa 
3 kypsää banaania 
4 dl vehnäjauhoja 
2 tl leivinjauhetta 
1 dl pehmeitä toffeekarkkeja kuutioituina (esim. omar)

Kuorrutus: 
1dl fariinisokeria tai juoksevaa hunajaa (mä olen käyttänyt hunajaa)
75g voita 
150g rouhittuja pähkinöitä esim. manteleita, saksanpähkinöitä ja pekaanipäkinöitä 

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota noin 1 l vetoinen vuoka. Kuori banaanit ja soseuta ne sauvasekoittimella. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen vatkaten. Yhdistä banaanisose seokseen. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja karkkipalat keskenään. Kääntele seos haarukkavatkaimella nopeasti muiden aineiden joukkoon. Kaada vuokaan. Paista kakkua uunin alatasossa noin 50min. Ota kakku uunista ja anna levätä noin 15min. Irroita kakku, mutta jätä vuoka päälle, ettei kakusta irtoava kosteus haihdu. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Tee kuorrutus. Mittaa sokeri tai hunaja ja voi pieneen kattilaan. Anna kiehahtaa ja sekoittele noin 1min kunnes voi on sulanut ja seos hieman paksuuntunut. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon pähkinät. Anna jäähtyä, kunnes seos on paksuhkoa. Lusikoi kakulla. Anna jäähtyä.






2 kommenttia:

  1. Mun on ehkä pakko testaa tota kakkua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on ihan älyttömän hyvää joten suosittelen, eikä lainkaan äklömakeeta tai muuta joten useampi pala uppoaa ihan helposti :)

      Poista